Sale!
ISBN: 978-86-6407-223-6

Umami

рсд940.00 рсд752.00

Doros Georgiju

Sa novogrčkog preveo: Saša Đorđević

Žanr:  Poezija

Godina izdanja: 2023.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm

Broj strana: 63

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Biblioteka Sredozemlje donosi izbor književnih dela savremenih autora iz zemalja evropskog Mediterana, promovišući vrednosti karakteristične za različite jezike koji geografski i istorijski pripadaju zajedničkoj književnoj tradiciji.

Doros Georgiju potiče iz Limasola na Kipru. Studirao je englesku filologiju i završio postdiplomske studije iz oblasti specijalnog obrazovanja. Bavi se naučnim istraživanjem, piše eseje i književne analize. Objavio je dve pesničke zbirke: Umami (2020) i Glosematika (2022).

Umami je duboko kontemplativna i sugestivna knjiga. Uspeva da dotakne sva čula ostavljajući intenzivan ukus. Obračun stiha i filozofije. Pesme koje balansiraju između sirovog realizma i alegorije kroz koju se ljudsko postojanje ističe kao večito poetično. Doros demistifikuje događaje, osobe i modele ponašanja. Ali on to ne radi olako i iz obesti. Proces je mučan i on ga obasipa ljubavlju i brigom, humorom i autosarkazmom. Njegove pesme prožete su iznenađenjima i preokretima. Stalno se pitaš isprekidanog daha, „ma kuda će me ovaj čovek odvesti? “

Marios Agatokleus