Sale!
ISBN: 978-86-6407-183-3

Slatki bloody life

945.00$

Andonis Georgiu

Sa novogrčkog prevela: Zorka Šljivančanin

Dizajn korica: Dina Radoman

Godina izdanja: 2022
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 139

 

 

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Andonis Georgiu rođen je 1969. godine u Limasolu na Kipru. Njegov pesnički prvenac, Πανσέληνος παρά μία (Minut do punog meseca), publikovan je 2006. Iste godine, objavio je i zbirku priča Γλυκιά bloody life (Slatki bloody life), kojoj je dodeljena Državna nagrada za kratku priču. Osam godina kasnije, njegov roman Ένα αλπούμ ιστορίες (Album priča) osvojio je Državnu nagradu za najbolje prozno ostvarenje u 2014, a dve godine kasnije i prestižnu nagradu Evropske unije za književnost. 2019. godine izašla je iz štampe njegova druga knjiga poezije, Σαν πεταλούδα είμαι (Kao leptir sam). Takođe, osam pozorišnih komada, čiji je autor, uvršćeno je u repertoar Kiparskog državnog pozorišta. Za ostvarenja u oblasti pozorišta, autoru je, kao stvaraocu godine, uručena Državna nagrada Kipra u 2022. Iste godine, objavio je i drugu zbirku kratkih priča, pod naslovom Η ανάσα των δίπλα (Dah suseda).


Autor odlučno i hrabro tematizuje narušene međuljudske odnose, potisnute želje, seksualne fantazije i ljubavi na ivici dozvoljenog.

Lefteris Papaleondiu

 

Realistične priče, čak i onda kada uzleću iznad stvarnosti, veoma snažne […] Kipar jezivo savremen i krajnje tradicionalan.

 

Vangelis Raptopulos