Sale!
ISBN: 978-86-6407-167-3

Koračaj, gordo

Original price was: 1,000.00 RSD.Current price is: 900.00 RSD.

Irena Douskova

Sa češkog preveo Uroš Nikolić

Godina izdanja: 2022.
Žanr: Roman
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 161

Dizajn korica: Dragana Nikolić

Compare
Kategorije: ,

Opis

Koračaj, Gordo jedno je od onih dela (nalik na Tajni Dnevnik Adrijana Mola Sju Taunzend ili Striptiz Čikago Jana Novaka) u kojima zapanjujuće autentično svedočenje deteta služi kao oruđe kojim se nesavršeni svet odraslih potpuno razotkriva i osuđuje. Napeti iskazi devetogodišnje devojčice naizmenično su komični i potresni, na šta umnogome utiče i jezik kojim su napisani. Njen glas govori o nečemu većem od porekla, međuljudskih odnosa ili sveta koji nas okružuje;namera komunističke tiranije da slomi temelje porodice gotovo da postaje sekundarni problem i deo kasnijeg plana.

Jan Čulik, Britski List

Izuzetna moć zapažanja i izvanredno razumevanje uma deteta daju svežinu i živost ovoj retrospektivi ranih sedamdesetih, nepresušnog izvora inspiracije poznatog i kao ‘sjajne zeznute godine’.

Vladimir Novotni, Lidove Noviny

Brojna kratka poglavlja zapravo su satira Husakovog režima, karikatura tadašnjeg uskoumlja i brutalnosti. Zarad sopstvene bezbednosti, autorka bira perspektivu jednog deteta, odakle sve izgleda drukčije a granica između oduševljenja i očajanja gotovo da ne postoji, iako i oduševljenje i očajanje mnogo snažnije udaraju.
Češka proza nikada dosad nije ponudila ovakav prikaz Husakove Normalizacije.

Milan Jungman, Tyden