Irena Douskova

Irena Douskova (Irena Dousková) češka je scena-ristkinja, novinarka, pesnikinja i prozna autorka. Rođena je 1964. u Pribramu, u glumačkoj porodici. Od 1976. živi u Pragu. Studirala je pravo na Karlovom univerzitetu, mada se pravom nikada nije bavila. Nakon brojnih poslova, uglavnom u sferi novinarstva, potpuno se posvetila pisanju. Objavila je deset romana koji su do sada prevedeni na četrnaest svetskih jezika, a samo u Češkoj su prodati u više od 100.000 primeraka.
Trilogija o životu Helene Součkove – Koračaj, Gordo (Hrdý Budžes, 1998), Onjegin je bio Ruja (Oněgin byl Rusák, 2006) i Darda (Darda, 2011) njeno je najpopularnije delo. Autorka je sve tri knjige adaptirala za pozorište, i sve tri produkcije i danas se sa velikim uspehom izvode širom Češke. Glumica Barbara Hrzanova je za ulogu Helene Součkove, koju je odigrala preko šest stotina puta, nagrađena najvišom pozorišnom nagradom u Češkoj – nagradom Talija.
Ostali naslovi vredni pažnje su Goldstajn piše ćerki (Goldstein píše dceři, 1997), Medveđi ples (Medvědí tanec, 2014) i Ekleri (Rakvičky, 2018).

Tags:
X