Sale!
ISBN: 978-86-81906-11-8

Teorija čudaštva

Original price was: 1,450.00 RSD.Current price is: 1,305.00 RSD.

Pavla Horakova

Sa češkog prevela: Tihana Hamović

Godina izdanja: 2022.
Žanr: Proza
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 377

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: ,

Opis

Među moje osobine spada to da vrcam od ideja i za sve imam teoriju. Imam ideje za naučne studije, filmska scenarija, priče, socijalno-inženjerske predloge za razna unapređenja (…)

Okolina moje ideje ponekad smatra dobrim i ostvarivim, ali povremeno takođe vrti glavom i dodaje da bi me te besmislice prošle kada bih bila udata i imala porodicu.

Ada Sabova je tridesetpetogodišnja naučnica koja radi u Institutu za interdisciplinarne studije čoveka. Voli svoj posao, široki teren za najneobičnija i katkad najuzaludnija proučavanja koja društvu možda ne donose mnogo dobrobiti, ali nipošto nisu nezanimljiva. Strastveno istražuje vizuelnu kompatibilnost među ljudima. Pronicljivo i neretko ironično komentariše pojave u društvu i dolazi do začuđujućih uvida. Njeno nesvesno joj pruža domišljate snove od kojih će neki postati komercijalni projekti. Glavna junakinja ipak žudi za još nečim, smislenijim i punijim.

Muškarci sa kojima Ada ostvaruje veze po pravilu su na kraju velika razočaranja. Osim jednog, za kojim će tragati do kraja romana. Živeći svakodnevicu u kojoj ne manjka nesvakidašnjih zbivanja, otvorena je za sve. Shvatiće ograničen domet racionalnog, iznova konstatujući čudaštvo sveta u kome živimo, i hrabro se upustiti u mistične poduhvate koje bi klasična nauka teško objasnila.

Nemoguće je navesti sve što nudi ovaj duboko uzbudljivi roman prodornog stila. Radoznalost čitaoca mora biti jednaka beskrajnoj znatiželji glavne junakinje.

Tihana Hamović