Sale!
ISBN: 978-86-6407-175-8

Knjiga o žalosti

900.00$

Marija Navaro Skaranger

Sa norveškog preveo Radoš Kosović

Godina izdanja: 2022.
Žanr: Roman
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 117

Dizajn korica: Dragana Nikolić

Compare
Kategorije: ,

Opis

Oslobađajuće direktan roman o onome što žalost čini ljudima. U trezvenoj prozi Marije Navaro Skaranger priroda žalosti je predstavljena kao nešto promenljivo, što se talasa, dolazi i odlazi… Knjiga o žalosti sadrži svetlost, dok je ujedno puna očajanja… Lucidan i vešto napisan roman o mnogim nijansama žalosti.

Ane Merete K. Prinos, Aftenposten

Roman obrađuje žalost, ali ovo nije self-help knjiga. Nema smisla u žalosti, ona ništa ne znači. Oslobađajuće je to što Marija Navaro Skaranger ne pokušava da stvari pretvori u nešto više. Ona dobro piše o žalosti baš zato što je ne pretvara u nešto apstraktno ili simbolično. Niko u knjizi ne stiže do nekakve dublje spoznaje o žalosti, životu ili smrti, i to je za čitaoca oslobađajuće. Svojim nepretencioznim, prostim beleškama, knjiga pokazuje osećaj besmisla sa kojim se čovek suočava kad izgubi nekog bliskog. Manje nadaren pisac bi možda pokušao da izrazi nešto više. Marija Navaro Skaranger je shvatila da je jednostavnost više nego dovoljna.

Turgejr Huljen Tun, Fedrelandsvenen

Lep i bolan roman o gubitku brata… Pre svega, daleko je bolje napisan od većine autobiografskih romana i opisa psihičkih bolesti koje sam čitao. Osim toga, Marija Navaro Skaranger jasno pokazuje da su granice između mnogih slojeva i žanrova u književnosti mutne, kao i da granica između ,,stvarnog“ i ,,izmišljenog“ nije toliko važna kad se piše sa empatijom prema eventualnim stvarnim modelima, kao i sa senzibilitetom za jezička sredstva koja opšta tema žalosti zaslužuje.

Fartejn Horgar, Adreseavisen