Raša Livada

Raša (Radenko) Livada, rođen u Subotici, 13. aprila 1948. godine.

Roditelji Đuro i Branka Livada.

Zemun Sremski Karlovci

Osnovnu školu „Svetozar Miletić” pohađao (1956–1964) i završio u Zemunu.

U Sremskim Karlovcima pohađao i završio Učiteljsku školu (1964–1969).

„Ja sam, u stvari, sasvim slučajno otišao u učiteljsku školu. Hteo sam u Zemunsku gimnaziju, ali je moj otac, tada direktor biblioteke, i čovek druge generacije, bio drugih uverenja. Smatrao je da bi trebalo da učim nešto konkretno.
…Bio je vrlo neobičan čovek. Kao direktor biblioteke propitivao je čitaoce da li su pročitali knjige koje su pozajmljivali, i ako ih nisu pročitali on ih je ispisivao iz biblioteke, jer je smatrao da mu oštećuju knjige. A imao je svoj specifičan pogled i na vaspitanje i na organizaciju društva. I sam je bio pisac, napisao je nekoliko lepih knjiga, naročito na temu našeg graničarskog mentaliteta. Tako da se dogodilo da sam morao da biram neku školu koja je stručna, a u stvari učiteljska škola je imala iste predmete kao i gimnazija, samo još deset predmeta više. I onda sam krenuo, prvo u Beograd, posle, sticajem životnih okolnosti, otišao sam u Karlovce, i to je za mene bila prekretnica. Tamo sam imao isti milje kao u Zemunu, samo prirodniji, bujniji, izražajniji. U svim mojim pesmama, iako je u njima prisutan i Zemun, čulne slike su vezane za Karlovce, a i moje vaspitanje i obrazovanje je krenulo iz neuobičajenog ugla …” (1995) „Zemun je pozornica moje poezije. Povremeno se izlazi na pozornicu, ali uglavnom se živi iza kulisa. Pošto su pesme koje sam pisao o Zemunu potekle iz jednog drugog osećanja, moje je uverenje da  se poezija nalazi svugde. Ili bih se pozvao na onaj čuveni Kavafijev stih: ’Ako si promašio život u ovom ukletom gradu, promašio si ceo svet.’ Ipak, meni se posrećilo što sam živeo u Zemunu, što sam za njega vezan, reklo bi se, ’kao tamničkom kuglom’.” (2001)

Prva pesma

„Pesmu ’Intima’ napisao sam za vreme školskog raspusta, sećam se i datuma, 19. januara 1968, na Bogojavljenje. Bio sam tada učenik Učiteljske škole u Sremskim Karlovcima, ali pesmu sam napisao za vreme raspusta u Zemunu, gde sam živeo. I kada sam završio pesmu, negde oko pola sedam ujutru, sasvim slučajno čuo sam na radiju, da Radio Beograd objavljuje konkurs za najbolju pesmu u celoj Jugoslaviji i da je žiri vrlo kompetentan … I posle izvesnog vremena dobio sam obaveštenje da je ta pesma izabrana za najbolju pesmu. Bila je to vrlo lepa nagrada, u knjigama, božanstvenim knjigama, tada se mnogo lepih knjiga štampalo …” (1995)

Knjige

Kao učenik petog, završnog razreda Učiteljske škole u Sremskim Karlovcima, 1969. u beogradskoj Prosveti objavljuje svoju prvu pesničku knjigu Poprskan znojem kazaljki. Brankova nagrada.

Godine 1972. objavljuje, takođe u Prosveti, svoju drugu pesničku knjigu Atlantida.

Treću svoju pesničku knjigu, Karantin, objavljuje takođe u Prosveti, 1977, drugo izdanje 1978.Nagrada „Milan Rakić”.

Sledi pesnikova antologija Moderno svetsko pesništvo 1–2 (Prosveta, Beograd, 1983), dve godine ranije Svetska poezija danas (Gradac, Čačak, 1981).

Godine 2006, u izdanju beogradske Prosvete, objavljen je, pod naslovom Pesme, izbor iz pesničkih knjiga Raše Livade koji je sačinio Borislav Radović. U ovaj izbor Raša Livada je uvrstio dve nove pesme (Kalfa i Gozba u Levijevom domu), obe u korpus knjige Karantin.

 

Posthumno, objavljene su knjige:

 

Horoskop

(dvojezično izdanje, prevela na engleski Ivana Ve limirac, Edicija Akacija, Matična biblioteka „Svetozar Marković”,Zaječar 2008),

 

Još jedino ti možeš

(poeme, pri re dili Slobodan Zubanović i Dejan Mihailović, Edicija Povelja, Na rod na biblioteka „Stefan Prvovenčani”, Kraljevo 2009) i

And Livada says

(dvojezično izdanje, izabrao Milutin Petrović, preveo na engleski Novica Petrović, Homage edition, Treći Trg i Čigoja štampa, Beograd 2017).

Dela

Sale!

And Livada Says

Original price was: 600.00 RSD.Current price is: 540.00 RSD.

Raša Livada

Dvojezično izdanje srpsko-englesko

Sa srpskog na engleski preveo Novica Petrović

Žanr: Poezija

Godina izdanja: 2017.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 12×19
Broj strana: 77

Tags:
X