Sale!
ISBN: 978-86-6407-172-7

Tužni gost

рсд1,200.00 рсд960.00

Matijas Navrat

Sa nemačkog prevela Jelena Radovanović

Godina izdanja: 2022.
Žanr: Roman
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 233

Dizajn korica: Dragana Nikolić

Compare
Kategorije: ,

Opis

Događaji prikazani u romanu dešavaju se tokom zime 2016. godine u vreme terorističkog napada na božićnoj pijaci u Berlinu u blizini Spomen-crkve caru Vilhelmu (Gedächtniskirche). Protagonista romana, čovek bez imena, sa sve većim osećajem nelagode svedoči nespokoju koji obuzima njegovo susedstvo. Niz razgovora u koje se upušta sa poznanicima i komšijama podstiču ga na razmišljanje o sopstvenom životu i omogućavaju mu da zaviri u njihove, čime ovaj roman postaje istraživanje o ljudskom duhu i smislu života i smrti.

 

Matijas Navrat je uspeo da napiše roman velike književne snage i filozofske dubine. Njegov pripovedački ton je prijatno miran i precizan, a krajnje je upečatljiva lakoća sa kojom, polazeći od banalnosti svakodnevice berlinskog mikrokosmosa, razvija čitavu lepezu univerzalnih misli i zapažanja o stanju današnjeg sveta i našeg položaja u njemu.

Marta Kijovska, Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

Tužni gost je potraga za smislom, pokušaj da se u svetu bez boga i nade u zagrobni život ipak pronađu neki razlozi ili pak samo modeli ponašanja protiv očajanja. “I dokle god za te ne vrijedi / Geslo: Umri i postani / Bit ćeš samo tužan gost / Na ovoj mračnoj Zemlji”, kaže Gete u pesmi Blažena čežnja, na čije stihove aludira naslov knjige. Jer pripovedač ima samo smrt, a ne i postanak, samo završetke, ali ne i početke. Da li životne priče koje on željno osluškuje ipak nude dovoljno putokaza u budućnost, svaki čitalac ove izvrsne knjige mora da odluči za sebe.

Rihard Kemerlings, Welt am Sonntag