Sale!
ISBN: 978-86-6407-247-2

Sve ste upropastili

рсд1,100.00 рсд880.00

Lara Kaleja

Prevod sa engleskog: Novica Petrović

Žanr:  Proza

Godina izdanja: 2023.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm

Broj strana: 129

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Biblioteka Sredozemlje donosi izbor književnih dela savremenih autora iz zemalja evropskog Mediterana, promovišući vrednosti karakteristične za različite jezike koji geografski i istorijski pripadaju zajedničkoj književnoj tradiciji.
Lara Kaleja osvojila je književne nagrade Nacionalnog saveta za knjige za 2020. i 2021. godinu, kao i Evropsku nagradu za književnost namenjenu najboljem mladom autoru za 2021. godinu.
Knjiga Sve ste upropastili predstavlja niz pripovedaka koje su usredsređene na tipične lokalne likove utkane u narativ koji seže do same srži savremenih političkih problema Malte. Svaka priča ima drugog naratora: osoba čija ljubav ostaje neuzvraćena, mačka koja je ostala bez vlasnice, nostalgična starica koja ima neobično prijateljski odnos sa vozačem lokalnog autobusa i jedan traumirani migrant koji priča o surovosti života u njegovoj matičnoj zemlji, svojim traumama i neprijateljskom prijemu koji je doživeo kada je prispeo na Maltu.

Komitet za EU nagradu za književnost

Lara Kaleja piše o relikvijama prošlog vremena čiji se tragovi gube, ali koje i dalje žive kroz sećanja sentimentalnih pripovedača koji se iskreno i neposredno obraćaju čitaocu, u želji da i u njemu evociraju uspomene na dirljivu lepotu Malte koja preti da bude pretvorena u betonsku džunglu.

Simona Dmitrović, prva čitateljka

Marljivo pripovedanje isprepletanih priča u svetu koji kapitalizam ruši i gradi.

Anđela Đokić, prva čitateljka

Protiv zgrada koje neprestano niču, priroda se buni… A čovek?

Miljana Đorđević, prva čitateljka

Dodatne informacije

Napomena

Knjiga će biti u prodaji po završetku 17. međunarodnog Festivala evropske poezije u Beogradu “Trgni se! Poezija!“