Sale!
ISBN: 978-86-6407-113-0

Samleveni život

Original price was: 800.00 RSD.Current price is: 720.00 RSD.

Viktor Katala
S katalonskog prevela Jelena Petanović

Godina izdanja: 2020.
Žanr: Proza
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 220
Dizajn korica: Dina Radoman

Compare

Opis

Iza muškog pseudonima Viktor Katala krije se ime Katerine Albert (1869–1966), jedne od najznačajnijih katalonskih spisateljica XX veka. Napisala je dva romana, dve zbirke pesama i šest zbirki priča. Njen roman Solitud (Samoća) objavljen 1905. godine i dalje se smatra jednim od najboljih dela napisanih na katalonskom jeziku. Nisu neskromna poređenja ove spisateljice sa Virdžinijom Vulf zbog složenosti stila i bogatstva izraza ili Fleneri O’Konor zbog žestine i surovosti u oslikavanju života. Čitaocima njenih dela odnosi među ljudima predstavljeni su živo i vrlo često brutalno. Žene, siromašni, deca, marginalci su njihovi protagonisti: poniženi ali beskompromisni borci za slobodu koja ne priznaje granice ni strogo utvrđena pravila ponašanja.

Zbirka priča Samleveni život objavljena 1950. godine poslednja je zbirka priča ove spisateljice. Sugestivnog naziva, trinaest priča iz ove zbirke govori o ljubavi i osveti, nesrećnim slučajevima koji menjaju sudbinu i komplikovanim bračnim odnosima. Poslednja i najduža priča u ovoj zbirci pod nazivom Lenjin priča je o čoveku neprilagođenom životu u zatucanoj seoskoj zajednici koji svoju sreću i slobodu nalazi u prirodi, a utehu u druženju sa jedinim prijateljem psom – Lenjinom.

Viktor Katala je svetska književna zadužbina. Kao što je Engleska mala za Šekspira, koji je potreban čitavom svetu, Katalonija je mala za Viktor Katala. Ona pripada celom ljudskom rodu.

Enrik Kazases

Ona je pisac koji fascinira svojom besprekornom suptilnošću i empatijom, ogromnim potencijalom da istražuje ljudske sudbine bez ustezanja, bogatsvom jezika i različitim sredinama koje bira kako bi udahnula život svojevrsnim tipovima ličnosti među kojima se ističu najranjiviji: deca, žene i bolesni.

Rozer Amiljs