Sale!
ISBN: 978-86-6407-170-3

Oko dva i po sata od raja

рсд800.00 рсд640.00

Imanuel Mifsud

S malteškog na engleski preveo Albert Gat

S engleskog preveo Novica Petrović

Žanr: Poezija

Godina izdanja: 2021.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm
Broj strana: 249

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Biblioteka Sredozemlje donosi izbor književnih dela savremenih autora iz zemalja evropskog Mediterana, promovišući vrednosti karakteristične za različite jezike koji geografski i istorijski pripadaju zajedničkoj književnoj tradiciji.

Imanuel Mifsud (Malta, 1967) višestruko je nagrađivan pisac i pesnik. Godine 2011. postao je prvi malteški pisac koji je osvojio Nagradu Evropske unije za književnost. Njegov drugi roman, Juta Hajm, objavljen 2014. godine, osvojio je Nacionalnu književnu nagradu za proznu knjigu godine, koju je autor osvojio i za zbirke poezije Penelopa čeka (2014) i Riba (2016). Dela su mu prevedena i objavljena u više evropskih zemalja.

Saosećanje koje Imanuel Mifsud oseća spram ljudske situacije veoma je jasno izraženo. Njegova poezija ne ostavlja nimalo sumnje u to da nas je video i čuo – sa svim našim strahovima i manama, u našoj nesavršenoj lepoti i, možda ponajbolje, u našim telima. Nismo ostavljeni da lebdimo u apstrakciji lišenoj telesnosti: oslobođeni od krvi i znoja, bora i oblina, mirisa i ekskrecija. Mifsud nam smišljeno vraća tela, unoseći snažno naglašene slike telesnosti u sva svoja pesnička ostvarenja, utemeljene na njegovoj akademskoj usredsređenosti na predstave roda i tela u književnosti. U Mifsudovoj poeziji, pojavljujemo se takvi kakvi jesmo.

 

Rut Vord