Sale!
ISBN: 978-86-6407-103-1

Izgovoreno pod okriljem noći

790.00$

Pjer J. Mejlak
Sa engleskog prevela Vesna Stamenković

Godina izdanja: 2020.
Žanr: Proza
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm
Broj strana: 189

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare

Opis

Ova knjiga nagrađena je Evropskom nagradom za književnost 2014.

Pjer J. Mejlak (1982), autor kratkih priča sa Malte, najpoznatiji je po svojoj zbirci priča Izgovoreno pod okriljem noći, koja je dobila „Evropsku nagradu za književnost“ 2014. godine i do danas je prevedena na trinaest jezika. Njegove su priče nadahnule televizijsku seriju, kratak film i nekoliko pozorišnih komada. Mejlak živi u Vašingtonu sa suprugom i dvoje dece.

U zbirci priča Izgovoreno pod okriljem noći Mejlak jednostavnim potezima oslikava mirnu scenografiju svakodnevice, izvodeći na nju likove u svojim prijemčivo običnim životima, sve dok im nagli obrt ne pomuti realnost i grubo promeni sudbinu, otkrivajući ih u njihovim isuviše ljudskim težnjama, iskrenim i snažnim, a tako smešnim, sažaljivim i komičnim. Sa velikom upornošću Mejlak oslikava onu stranu ljudske prirode sakrivenu ispod naslaga svakodnevice i rutine, navika i kompromisa, ono što jasno osećamo kao skrivenu, najdublju stranu naše prirode, što možemo priznati sebi tek kada nema nikog, tek kada ostanemo sami – što možemo najzad izgovoriti samo pod okriljem noći.

Izvrsna knjiga priča. Mejlak u svoju naraciju unosi tananost, spokoj, lepotu i preispitivanje. Veliki pisac, i veliko delo.
Rodž Glas

Mračno, napeto i bremenito osećanjima, delo koje iskušava snagu sećanja i nostalgije.
Malta independent