Sale!
ISBN: 978-86-6407-171-0

Mediteran

рсд800.00 рсд640.00

Žoao Luis Bareto Gimaraiš

Sa portugalskog prevela Vesna Stamenković

Žanr: Poezija

Godina izdanja: 2022.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Biblioteka Sredozemlje donosi izbor književnih dela savremenih autora iz zemalja evropskog Mediterana, promovišući vrednosti karakteristične za različite jezike koji geografski i istorijski pripadaju zajedničkoj književnoj tradiciji.

Žoao Luis Bareto Gimaraiš rođen je u Portu u Portugalu (1967), gde je završio i studije medicine (rekonstruktivnu hirurgiju). Predaje Uvod u poeziju za studente medicine na Univerzitetu u Portu. Autor je jedanaest zbirki poezije objavljenih od 1989. godine. Zbirka Mediteran, objavljena 2016, dobila je Nacionalnu nagradu za poeziju Antonio Ramos Rosa.

Zbirka Mediteran Ž. L. Bareto Gimaraiša je zamišljena teritorija koja se prostire od Jerusalima do Marakeša, od zadivljenosti „paganskih turista“ pred „agnostičkom lepotom kamena“ do svesti da sve suštinski važne stvari na izvestan način zauvek opstaju: „To je more Odiseja / (kojeg je Kserks bičevao) more koje / nije prošlost / (jer prošlost je tu i sada) u kojem / vreme sporo teče jer se kreće nepomično“.

Žoze Mario Silva

 

… po svojoj tematskoj koherentnosti, prožetoj motivom putovanja, po originalnosti univerzuma koji se ne svodi na opisivanje, već u svakom zapisu obuhvata onaj suštinski detalj u kom se jasno ogledaju evropska istorija i kultura, ovo je knjiga u kojoj je Jug predstavljen u svemu onome što Mediteran označava u našoj kulturi, u kojoj su antička Grčka i Rim preneti u naše vreme i ukršteni sa jevrejsko-hrišćanskom matricom, knjiga u čijim se stihovima ogledaju naši kulturološki koreni kao živi elementi naše svakodnevice. Jer Mediteran, kolevka zapadne kulture, predstavlja granicu (ne samo geografsku, već i ličnu) na kojoj je evropska poezija uvek obitavala, a vraćanje na nju je širi. Ova značajna knjiga Ž. L. Bareta Gimaraiša obeležava susret njegove poetike s tim svetom sećanja, prepiski i glasova, i predstavlja još jedno delo koje zavređuje istaknuto mesto u našoj savremenoj poeziji…

Žiri nacionalne nagrade za poeziju Antonio Ramos Rosa