Sale!
ISBN: 978-86-6407-233-5

Evropa

Original price was: 1,750.00 RSD.Current price is: 1,575.00 RSD.

Maksim Grigorijev

Prevod: Svetlana Tot

Godina izdanja: 2023.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm
Broj strana: 509

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: ,

Opis

Razapet između evropske prosvećenosti, racionalnosti, demokratičnosti i visoke kulture Pariza i mešavine nasilja i mističnosti Moskve, između evropskog individualizma i ruskog zajedništva, Nikita piše o svima koji su prognani i iz kojih je prognan osećaj da postoji mesto kome pripadaju karakterom, senzibilitetom, specifičnim načinom osećanja života.
Kroz glas naratora odjekuju sudbine ruskih emigranata, sudbine malih, nezapamćenih ljudi, ali i sećanja na Bunjina, Cvetajevu, Nabokova, Hodaseviča i mnoge druge ruske književnike koji su svoja najveća dela stvarali u egzilu.

Simona Dmitrović, prva čitateljka

Ovo je đavolja biblija književnosti egzila i veličanstven roman sa mnogostrukim osnovama. /…/ Više se čini kao roman promišljanja preveden sa nekog od svetskih jezika, nego treća knjiga relativno mladog švedskog pisca. Čitam ga kao roman o potrazi za domom, o Evropi posle kiše, u zatišje pred buru.

Junas Tente

Jesen je preko cele godine. U Nikitinom svetu, kao i u Nininom. Ovde nema kretanja napred. Samo spektar različitih prošlosti. Ovo je veoma star roman, ova Evropa.

Katarina Vikaš

Novembar nikad nije bio hladniji, sloboda toliko prividna, a Evropa tako mala.

Jana Milivojević, prva čitateljka