Sale!
ISBN: 978-86-6407-186-4

Daj koliko možeš, uzmi koliko ti treba

рсд1,100.00 рсд880.00

Ulaug Nilsen

Prevod sa norveškog: Jelena Vojinović

Godina izdanja: 2022.
Žanr: Roman
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 183

Dizajn korica: Dragana Nikolić

Compare

Opis

Roman Daj koliko možeš, uzmi koliko ti treba pruža uvid u svakodnevicu jedne potpuno obične porodice koja je prestala da bude obična. Lea leži u krevetu, igra Hay Day na ajpedu i pita se da li ima sindrom hroničnog umora. Njena sestra Rakel hoda po tankoj žici u svojoj ulozi samostalnog staratelja nad Benjaminom, dečakom sa smetnjama u psihičkom razvoju kome Lea više nema snage da bude majka. Gudrun, majka sestara, trudi se da pomaže svojoj trećoj ćerki, Lindi, i njenoj porodici najbolje što ume. Kad jednog dana Benjamina vraćaju kući iz privremenog boravka, Rakel nije tu da ga sačeka.
Ovaj roman je i humorističan i ozbiljan u isti mah, a nastavlja tematiku autorkinog prethodnog romana Povest o bolnim vremenima iz 2017: ko će preuzeti odgovornost koju niko zapravo ne može da iznese u našem dobu individualizma? Može li se pronaći ravnoteža u računici između slobode i dužnosti u okviru društva, a tek u okviru jedne porodice?
Napisan toliko nemilosrdno i saosećajno da čitalac ostaje bez daha. […] Nilseninim skorijim romanima ne manjka joie de vivre, ali prenesena je kroz stisnute zube.

Bjern Gabrijelsen

Izvrstan portret porodice na ivici pucanja. […] Nilsenova je impresivno vešta u dočaravanju likova. Kroz više narativnih glasova saznajemo o tome kako oni vide jedni druge. A svima samo što nije prekipelo, nemilosrdni su po pitanju razotkrivanja drugih (i sebe).

Maja Truberg Djuve