Sale!
ISBN: 978-86-6407-220-5

Aiše ide na odmor

1,062.00$

Konstantija Sotiriju

Sa novogrčkog preveo: Saša Đorđević

Žanr:  Proza

Godina izdanja: 2023.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm

Broj strana: 69

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Biblioteka Sredozemlje donosi izbor književnih dela savremenih autora iz zemalja evropskog Mediterana, promovišući vrednosti karakteristične za različite jezike koji geografski i istorijski pripadaju zajedničkoj književnoj tradiciji.

Konstantija Sotiriju je rođena 1975. godine u Nikoziji. Diplomirala je na Katedri za turske studije Kiparskog univerziteta u Nikoziji, a završila je i postdiplomske studije iz istorije Bliskog istoka. Njen prvi roman Aiše ide na odmor dobio je nagradu Athens Prize for Literature i našao se u užem izboru za više državnih nagrada za književnost Grčke i Kipra.
Prozno delo, koje svojim naslovom obmanjuje nespremnog čitaoca i polako ga uvodi u priču o otuđenju, o fluidnosti nacionalnog identiteta, o tradiciji i igri sudbine na kiparskom ostrvu, ali i o porodičnim odnosima i položaju žene u društvu, kao i o rasnoj netrpeljivosti. Sa jezgrom preuzetim iz istinitog događaja, veoma uspešno
predstavljenim kroz dva dominantna narativna glasa i elemente iz kiparske narodne tradicije sa kojima tvore
polifoniju, Aiše ide na odmor je prva knjiga Konstantije Sotiriju iz njene trilogije o kiparskoj drami. Autorka u njoj daje jedan drugačiji, svežiji pogled na, i dalje aktuelnu, temu podeljenog ostrva. Reč je o tekstu koji čas podseća na najbolje momente grčke realističke proze, čas na fragmente antičke tragedije.

Saša Đorđević