Sale!
ISBN: 978-86-6407-217-5

Morana

рсд1,150.00 рсд920.00

Lucija Faulerova

Sa češkog preveo: Uroš Nikolić

Godina izdanja: 2022.
Žanr: Proza
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 179

Dizajn korica: Dragana Nikolić

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Mlada devojka pod teretom porodicne tragedije i sopstvene savesti kazuje pricu o troje dece koja su neobjašnjivo ostala bez majke, a zatim i bila pogodena bolešcu, ali su ipak ostala zajedno. Najteža bitka koju na tom putu vode odvija se u njima samima, a da bi pobedili potrebno je da prihvate ponudenu ljubav i jednom za svagda raskrste sa unutrašnjim demonima poricanja i krivice. Sestrino samoubistvo podstice Mariju, protagonistkinju romana, da preispita citav svoj život pocev od detinjstva i zaroni u potresne, zloslutne uspomene vezane za svoju porodicu. Marija opsesivno razmišlja i obrazuje se o razlicitim metodama samoubistva, a neke od njih i sama isprobava. Na klackalici život-smrt svaki put bi život prevagnuo, ostavljajuci Mariju sa razlicitim deformitetima. Uprkos nezaceljivim telesnim i duševnim ranama, u junakinjin život ulazi i ljubav, a Morana, boginja smrti i mraka, obredna lutka s kojom se Marija kao dete susrela, transformiše se u njenu svojevrsnu zaštitnicu.

 

Katarina Pantovic

 

Morana se istice kao briljantno napisan, nelinearni roman nalik na muzicku kompoziciju, sa odmerenom upotrebom crnog humora u opisima bolnih iskustava junakinje. Mlada spisateljica je hrabro predstavila zahtevan tekst sa mracnim, ponekad i morbidnim motivima.

 

iz obrazloženja žirija Evropske nagrade za književnost

 

Morana u sebi nosi odredeni kinematografski kvalitet. Kao da svesno i nesvesno teku jedno pored drugog i jedno preko drugog, u scenama montiranim nalik na film.

 

Aktuálne.cz