Sale!
ISBN: 978-86-6407-226-7

Kosturničar

рсд1,180.00 рсд944.00

Marios Mihailidis

Sa novogrčkog prevela: Zorka Šljivančanin

Žanr:  Roman

Godina izdanja: 2023.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5cm

Broj strana: 81

Dizajn korica: Dina Radoman

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Biblioteka Sredozemlje donosi izbor književnih dela savremenih autora iz zemalja evropskog Mediterana, promovišući vrednosti karakteristične za različite jezike koji geografski i istorijski pripadaju zajedničkoj književnoj tradiciji.

Marios Mihailidis bogatu književnu biografiju započinje kao pesnik davne 1970. godine zbirkom poezije Nasuprot Istoku. U daljem književnom radu oprobao se i u oblasti proze i književne kritike. Zbirka poezije Reči kao alibi (2003), roman Kosturničar (2007) i novela Ispitivač (2012) osvojili su Državnu nagradu Ministarsta obrazovanja i kulture Kipra. Nesumnjivo je jedan od najplodnijih i najprevođenijih kiparskih književnika. Posvećeni upravnik crkvene kosturnice, koji svoj posao doživljava kao strast i umetnost, biva uvučen u nadrealne zakulisne borbe svetovnih i duhovnih ovozemaljskih sila, koje će ugroziti njegov svet i sam njegov život…

Mihailidis obrađuje temu dela pridržavajući se jasno satiričnog pristupa. Uspešno koristi mnoge od tehnika i mehanizama satire, kao što su hiperbola, ismejavanje, alegorija ili čak i parodija. Prkosnom i direktnom, a ne prostom i demagoškom satirom postiže uverljiv tok pripovedanja. Istovremeno ostavlja otvoreno pitanje žanrovskog završetka svog proznog narativa.

Kostas Karakotias