Dragi prijatelji,

 

Prvi EUPL festival u Beogradu održaće se od 13. do 15. decembra u KC Gradu (Braće Krsmanović 4) i EU Info centru (Kralja Milana 7) u organizaciji Trećeg Trga i Srebrnog drveta. Gošća festivala biće holandska književnica Gerda Bles.

 

Festival je posvećen dobitnicima EUPL nagrade, koju dodeljuje Komitet za Nagradu Evropske Unije za književnost, a realizovaće se u okviru projekta Trećeg Trga Readers Exchange, finansiranog od strane Programa Kreativna Evropa.

 

Prvog dana festivala Gerda Bles će posetiti Katedru za nederlandistiku, gde će sa studentima Filološkog fakulteta razgovarati o svom romanu Mi smo svetlost.

 

Od 19 časova 13. decembra održaće se promocija romana Mi smo svetlost u KC Gradu. Festival će otvoriti zamenica ambasadora Holandije Ane-Sitske Brinks. Razgovor sa Gerdom Bles, prevoditeljkom Bojanom Budimir i prvim čitateljkama Ivanom Živkov i Milicom Lazović vodiće Dejan Matić.

 

U petak 15. decembra u 17 časova u EU Info centru održaće se predstavljanje projekta Readers Exchange. Program će otvoriti predstavnica Deska Kreativne Evrope iz Portugala Sara Maćado. Dejan Matić će razgovarati sa Gerdom Bles o njenom romanu Mi smo svetlost, u kontekstu EUPL nagrade, a o romanu Evropa švedskog pisca Maksima Grigorijeva govoriće prevoditeljka Svetlana Tot i prva čitateljka Simona Dmitrović. Takođe, u programu će učestvovati i prve čitateljke, koje su na čitalačkim radionicama organizovanim ove jeseni pročitale knjige pre objavljivanja i napisale blurbove i prikaze.

 

Festival su podržali Program Kreativna Evropa, Holandski Institut za književnost i Ambasada Holandije u Beogradu. Partneri festivala su KC Grad, EU Info centar, Desk Kreativna Evropa Srbija i Filološki fakultet.

 

Svi programi biće uživo prenošeni na Instagram stranici Trećeg Trga.

 

Srdačan pozdrav,

Treći Trg & Srebrno drvo

Tags:
X