Marija A. Joanu

Marija A. Joanu je rođena 1982. godine u Limasolu. Studirala je englesku književnost u Velikoj Britaniji, s postdiplomskim studijama iz književnosti 20. veka. Za prvu zbirku priča Džinovski pad jedne trepavice (Gavrilidis, 2011) nagrađena je Državnom nagradom za najbolji prvenac i odabrana da učestvuje na Festivalu prve knjige u Budimpešti i Festivalu kratke priče u Kikindi (Kikinda Short). Često kombinuje svoje tekstove s drugim vidovima umetnosti, a 2013. godine je pokrenula Festival alternativnog čitanja kniževnosti „Sardam”. Njeni tekstovi su nagrađivani na lokalnim i međunarodnim književnim konkursima i objavljeni u dnevnim listovima, književnim časopisima i antologijama.

Le Petit Chandelier

 

MALOM lusteru se već smučilo da sluša sve one ništavne tajne i posmatra tela koja menjaju poze i uglove – taj liberalni stav uz obilje seksa i narkotika išao mu je na živce. Osećao je da njegov položaj jednostavno nije bio ispravan. Bio je okrenut naopačke. A ne uspravljen. Trebalo je da bude uspravljen! Tako bi ličio na pticu bleštavih krila, a ne na starog i izmučenog slepog miša prikačenog na plafon. I, naravno, osuđenog da posmatra gazdine izopačene odnose sa mnogo mlađim ženama.

Nekada se, njišući svoje telo, žalio na svoj nelagodni položaj, ali nikoga za to nije bolelo uvo. Bio je samo još jedan beživotni predmet. I, naravno, obešen naopačke.

Ili su barem tako mislili.

Raskošni je luster sa svojim dragocenim kristalima uistinu bio nesrećan, koliko god kitnjasto i skupoceno da je izgledao. Često je zamišljao sebe kao kišobran sa srebrnim tufnama koji leti visoko i posmatra stvari iz drugačijeg ugla. Kao da ga je neka nevidljiva ruka držala nepomičnim, ali ujedno i slobodnim…

Sale!

Džinovski pad jedne trepavice

Original price was: 1,000.00 RSD.Current price is: 900.00 RSD.

Marija A. Jonau
S novogrčkog preveo Saša Đorđević

Godina izdanja: 2018.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 145

Dizajn korica Dina Radoman

 

Reč dizajnera

Zbirka priča koje se bave problemima savremenog društva, ispričane tako da često prelaze u nadrealno ili fantastično.
Džinovski pad jedne trepavice viđen kroz prizmu apstraktnog i nadrealnog. Kolorit topao i snažan kao i jezik zbirke.

 

Tags:
X