Gerdur Kristni

Gerdur Kristni rođena je 1970. u Rejkjaviku. Diplomirala je francuski jezik i opštu književnost na Univerzitetu Islanda 1992. Posle desetogodišnje karijere u novinarstvu sve svoje radno vreme posvećuje pisanju književnosti.
Piše poeziju, novele, romane i knjige za decu. Za knjigu intervjua Myndin af pabba – saga Thelmu (Portret oca – Telmina priča) nagrađena je Nagradom Islandskog novinarskog društva 2005. Književnu nagradu Dečji izbor dobila je za knjigu Marta Smarta (Pametnica Marta) 2003, Književnu nagradu Haldour Laksnes za roman Bátur með segli og allt (Brod s jedrom i svim) 2004. i Zapadnonordijsku nagradu za dečju i omladinsku književnost 2010. za roman Garðurinn (Bašta).
Njene zbirke pesama Höggstaður (Slaba tačka), Blóðhófnir (Krvavo kopito) i Sálumessa (Rejkjavički rekvijem) nominovane su za Islandsku književnu nagradu, koja je i dodeljena zbirci Blóðhófnir 2010. godine. Potonja je nominovana i za Književnu nagradu Nordijskog saveta. Gerdur Kristni je dobitnica Nagrade Jounas Hadlgrimson za doprinos islandskom jeziku, a odlikovana je i počasnom značkom Islandskog sokolovog reda za doprinos islandskoj književnosti.
Živi u Rejkjaviku.

Sale!

Led nikoga ne pušta

1,260.00$

Gerdur Kristni

Dvojezično izdanje: islandski i srpski jezik

Sa islandskog preveo Kaspar Šare

Žanr: Poezija

Godina izdanja: 2022.
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 12×19 cm

Broj strana: 365

Dizajn korica: Dina Radoman

 

 

Tags:
X