Poštovani/e,

Nakon tromesečnog rada na pažljivom iščitavanju pristiglih rukopisa, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da smo odabrali nagrađene rukopise na četvrtom nagradnom konkursu za poeziju i prozu Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga. Na konkurs je pristiglo rekordnih 245 rukopisa iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što je urednički tim stavilo pred temeljan i odgovoran čitalački zadatak, uz zahvalnost što ste nam i ove godine ukazali poverenje.

Za objavljivanje su odabrani sledeći rukopisi:

1. Prva knjiga poezije:

– Đorđe Ivković ,,Višnjetrešnje’’

Na konkurs za prvu knjigu poezije pristigla su 92 rukopisa.

U užem izboru bili su sledeći autori: Denis Ćosić ,,Crveno prije sutona’’, Željko Tešić ,,Pre sitnih poteza’’, Tihana Gambiraža ,,Hijerarhija straha’’, Uroš Miloradović ,,Uholaže’’, Marina Radovanović ,,Prima furia’’, Milica Špadijer ,,Sve pesme’’.

 

2. Druga (ili bilo koja sledeća) knjiga poezije:

– Maša Seničić ,,Povremena poput vikend naselja’’

– Aida Bagić ,,Nizvodno, rijekama’’

– Dinko Kreho ,,Simptomi’’

Na konkurs za drugu knjigu poezije primili smo 52 rukopisa.

U užem izboru bili su sledeći autori: Denis Peričić ,,Duhovi’’, Stanislava Nikolić Aras ,,Premještanja’’, Jovana Bojović ,,Magla: vidljive tačke’’, Marija Stojanović ,,Muzika za vatromet’’, Radomir D. Mitrić ,,Kino Mediteran’’, Šimon Cubota ,,Sinkopa, kranovi’’.

 

3. Prva knjiga proze:

– Nikola Petrović ,,O duhovima i ljudima’’

Za prvu knjigu proze konkurisalo je 56 autora.

U užem izboru bili su sledeći autori: Milenko Margeta ,,Iščašenja’’, Đorđe Aćimović ,,Stradijavirus’’, Duško Mrđa ,,Banjalučki slučajevi’’, Tena Lončarević ,,Nijemi monolozi’’, Tino Deželić ,,Opet je plavo’’.

 

4. Druga (ili bilo koja sledeća) knjiga proze:

– Andrea Popov Miletić ,,Pioniri maleni mi smo morksa trava’’

– Milo Masoničić ,,Pesimistička razglednica’’

U kategoriji za drugu knjigu proze konkurisalo je 45 autora.

U užem izboru bili su sledeći autori: Jelena Marinkov ,,Kad se mi mrtvi’’, Boris Mandić ,,Istorija umetnosti dva’’, Branko Ćurčić ,,Preljubništvo’’, Davor Radulj ,,Pomerena frekvencija’’, Denis Peričić ,,Babelj, Bruno, Berija’’

Redakcija je odabrala rukopise za koje smatra da najviše ispunjavaju kriterijume originalnosti i dovršenosti, te da na pravi način nastavljaju edicije 12/19 i Pro/za.

Autori odabranih nagrađenih rukopisa biće kontaktirani tokom aprila, kako bi sa urednicima finalizirali rad na rukopisu, a knjige će biti objavljene do kraja 2019. godine.

Autorima i autorkama nagrađenih rukopisa čestitamo, a sve koji su ušli u uži izbor, u velikoj konkurenciji rukopisa, želimo da pohvalimo i ohrabrimo da rukopise uz našu preporuku ponude drugim izdavačima ili da učestvuju na našem sledećem konkursu!

Svi koji su poslali predloge na konkursu za prevode biće kontaktirani u narednom periodu, a rezultati će biti objavljeni do kraja godine.

Zbog velikog broja pristiglih rukopisa nismo u mogućnosti da komentarišemo pojedinačne rukopise. Svim autorima se još jednom zahvaljujemo na učešću i poverenju i želimo uspeh u daljem književnom radu.

U Beogradu, 31. marta 2019. godine

Vaš Treći Trg

Tags:
X