Sale!
ISBN: 978-86-6407-151-2

Srećan kraj

Original price was: рсд1,150.00.Current price is: рсд1,035.00.

Maren Uthaug

Sa danskog prevela Jelena Loma

Godina izdanja: 2021.
Žanr: Roman
Povez: Broširani (mek)
Pismo: Latinica
Format: 13.5×20.5 cm

Broj strana: 335

Dizajn korica: Dragana Nikolić

Compare
Kategorije: , ,

Opis

Nikolas je pogrebnik, kao što je bila i njegova majka Lone Hele, a i njen otac, Kristijan V. Naime, Nikolas je sedma generacija pogrebnika. Nevolja nastaje kad Nikolasa mrtvi počnu da zanimaju na jedan drugačiji način. U nastojanju da razume samog sebe i vlastite mračne strasti, on se vraća u prošlost i pretresa porodičnu istoriju.
Srećan kraj je roman o smrti i njenim raznim aspektima – o nekrofliji i asistiranom samoubistvu, o sujeverjima i kremaciji, o neupokojenicima i opsesivnokompulzivnom poremećaju, o teozofji i nacizmu. Maren Uthaug maestralno sprovodi čitaoca kroz kulturnu istoriju smrti, sa razornom uobraziljom i neumoljivom logikom koja preti da raznese stvarnost onakvu kakvu je podrazumevamo. Roman Srećan kraj duhovito ispituje granice čitaočevog saosećanja i dobrog ukusa. […] Kroz prizmu smrti Uthaug opisuje život iz nekih novih uglova u romanu koji će istovremeno zabaviti i provocirati čitaoca povestima o nizu likova koji hodaju po tankoj žici simpatije. To u svakoj generaciji gradi element napetosti, kada koliko-toliko normalna osoba bude namamljena u jazbinu pogrebnika da pruži svoj genetski materijal neprilagođenim potomcima ili da ih podiže i vaspitava.

Marije Luise Kelbi, Information

 

Maren Uthaug ne zazire od tabu tema. Porodična saga Srećan kraj tu ne predstavlja izuzetak: mračno, nesentimentalno ali i duhovito, ona sprovodi čitaoca kroz jedan od najvećih tabua našeg doba, a to je smrt.

Kristina Hamerum Rasmusen, Kulturmagasinet Fine Spind


Nekroflija, ubistvo iz samilosti, sujeverja i neupokojenici – to su samo neke od tema maštovite porodične sage iz pera Maren Uthaug. Odlazak na sahranu više nikad neće biti isti.

Line Hofgor, Litteratursiden