NAGRADNI KONKURS ZA POEZIJU FESTIVALA ``TRGNI SE! POEZIJA!`` I TREĆEG TRGA

Rezultati konkursa

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 70 autora sa rukopisima poezije, iz četiri zemlje regiona, među kojima su brojni skrenuli pažnju svojom autentičnošću i talentom.

Nakon pažljivog iščitavanja rukopisa i sastanka žirija 14. 6. 2022. odabrani su sledeći finalisti:

Anđela Bulajić, Leptir u grlu, Crna Gora
Bojan Todorović, Karibu, Srbija
Danilo Brakočević, Sitnice, Srbija
Kristina Točaković, Zavetrina, Srbija
Luka Ivković, Gospodar pčela, Hrvatska
Milena Radević, Ekspres lonac, Crna Gora
Miljana Niković, Ugriz aritmetike, Srbija
Sara Stanojević, Čemu su ruke dale ime, Srbija
Slađana Bažalac, Crni pirinač, Srbija
Tino Deželić, Mina neće doći, Hrvatska

Žiri u sastavu: Dejan Matić, Uroš Kotlajić, Đorđe Ivković, Marija Vujošević i Neva Lukić jednoglasno je doneo odluku da je pobednik konkursa pesnik Luka Ivković za rukopis Gospodar pčela.

Pobednik je proglašen 24.6. 2022. na programu predstavljanja finalista, održanom u okviru Čumić festa.

 

Luka Ivković (Šibenik 1999), student je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisima Strane, Kritična masa, uvršten u zbornik Rukopisi 43 i 44, sudjelovao na tribini Rani radovi u Močvari i tribini Učitavanje u Booksi. Dobitnik je treće nagrade na natječaju Slovo Gorčina 2021.

 

Lukin rukopis se izdvojio od ostalih jednako snažnih i raznovrsnih glasova ovogodišnjih finalista svojom minucioznošću, strpljivošću i podozrivošću kamenog gospodara koji nepokolebljivo čeka tihi povratak šume. Poetsko zumiranje i zujanje ovog zrelog zumera proviruje u hermetizam košnice koja visi u svetu na osama samoga sveta, a svojim bljeskovima stvara hlorofil i u naličjima listova i stranica koje najavljuju dolazak jednog profetskog pesnika.

 

Nagrada se sastoji od objavljivanja knjige i gostovanja na XVI Beogradskom festivalu poezije i knjige ‘’Trgni se! Poezija!’’.

 

Svim učesnicima konkursa želimo da se zahvalimo na ukazanom poverenju, i poželimo uspeha u daljem stvaralaštvu, a pobedniku čestitamo!

 

Vaš Treći Trg

Rukopisi se primaju ove godine od 15.1. do 15.3.

Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Trećeg Trga www.trecitrg.rs  i na FB stranici https://www.facebook.com/TreciTrg/ najkasnije do kraja maja 2022.

Nagrada podrazumeva objavljivanje knjige i autorski honorar u vrednosti 10% od tiraža, organizovanje promocije i učešće na Beogradskom festivalu poezije i knjige.

Slanjem rukopisa na konkurs autorke i autori daju saglasnost (autorska prava) Trećem Trgu za objavljivanje nagrađenog rukopisa za teritoriju Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i prihvataju obavezu saradnje sa urednicima i dizajnerima, prihvataju eventualno odbijanje rukopisa i obavezuju se da do proglašenja rezultata konkursa isti rukopis neće biti objavljen kod drugog izdavača. Takođe, ukoliko je rukopis poslat na druge konkurse, kandidati su obavezni da o tome obaveste Treći Trg.

Nepotpune i zakasnele prijave neće biti razmatrane. Nepridržavanje propozicija konkursa povlači diskvalifikaciju rukopisa.

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na mejl  trecitrg.konkurs@gmail.com

Vaš Treći Trg

Prijava za konkurs